Fiskeinfo

Vad fiskar man efter, och när?

Vinter

Fiske efter torsk, sill och vitling i den väderskyddade fjorden Gullmarn. Ankring och metfiske är den bästa metoden när isen inte bär. Ligger isen tjock, då kan Ni få guidning till dom bästa platserna för isfiske. Rocka, makrill och pigghaj är några av de ovanligare fiskarter man kan fånga vid isfiske i Gullmarsfjorden. Av någon anledning verkar det som om att krokfiske är svårt under vintern, när man försöker få ”koket” ute på havet.

Vår

Vårfisket börjar normalt i april och det i området runt Måseskär. Torsken brukar samlas i större mängder för att kalasa på sillens rom som den lägger vid den tiden. Längre ut på havet dyker den större torsken upp. Den stora, >12 kg, gråsejen har även den synts till i de trakterna.

En av de mest gastronomiskt utsökta fiskarna man kan få är havskatt. Å andra sidan är det också en av de fulaste. Den går tidigt på våren upp för att leka på grundare stenbottnar. Ca 35 minuter från Lysekil är det perfekta havskattsområden.

Extremfiske på djupt vatten ( >100 m) ankring och mete efter långa , lubb och rocka är speciellt bra på våren pga att solbrisen inte finns och havet ligger platt. Räkna med en och en halv timmas gångväg för att komma till >200 m. Hällefiskfisket på vår bohuskust infaller tyvärr när båtens och balanssinnets rörelser inte sammanfaller, tidigt på året.

Sommar

I artfisket tillkommer makrill normalt efter 1:a maj och i större antal efter midsommar för att avta lite under oktober månad. Normalt kommer pigghajen till bohuskusten efter midsommar. Plus en mångfald av andra arter som trivs i mer tempererade vatten.

Höst

Höstfisket är mycket spännande, med många ovanliga arter som blir krokfångade vid vår bohuskust. De fiskarter som avtar under hösten är makrill och havskatt .Senare delen av hösten är sandskäddefisket suveränt, med mettackel och en liten bit sill eller räka.

Hummerfiske

Mer om hummerfisket hittar ni här!